dinsdag 5 juni 2018

Kruispunten Lodewijk Van Berckenlaan heraangelegd

Het district Berchem investeerde in de heraanleg van twee kruispunten in de Lodewijk Van Berckenlaan, een aan de Edelgesteentenstraat en een aan de Jules Bilmeyerstraat. Vandaag werden de beide kruispunten feestelijk ingehuldigd. Dankzij de heraanleg is er meer ruimte voor groen, fietsbeugels en een bank aan de Jules Bilmeyterstraat en is het kruispunt overzichtelijker. Op het kruispunt met de Edelgesteentenstraat werd de proefopstelling aangepast en bestendigd waardoor de snelheid er geremd wordt. Zo werd de oversteek voor voetgangers veiliger gemaakt. Er werd ook een fietssuggestiestrook aangelegd in de Edelgesteentenstraat. Het district Berchem is met de heraanleg van deze twee kruispunten niet aan zijn proefstuk toe. In 2015 pakte het al twee andere kruispunten in de Lodewijk Van Berckenlaan aan, dat met de Dianalaan en met de Apollostraat. Nu zijn er opnieuw twee kruispunten op deze weg aangepast.
Kruispunt Jules Bilmeyerstraat In de vroegere toestand was het kruispunt erg ruim bemeten en weinig overzichtelijk. Door het kruispunt te versmallen en de Jules Bilmeyerstraat haaks op de Lodewijk van Berckenlaan te laten aansluiten, is er extra ruimte gewonnen voor meer groen, fietsbeugels en een bank. De bestaande grote boom midden in het kruispunt bleef behouden. Kruispunt Edelgesteentenstraat Op dit kruispunt stond al geruime tijd een proefopstelling om te verhinderen dat het verkeer vanaf de Diksmuidelaan snel de Lodewijk Van Berckenlaan in reed alsook de omgekeerde beweging. De auto’s worden nu naar de Edegelsteenstenstraat geleid waardoor de snelheid op dit kruispunt duidelijk geremd wordt. Bij de evaluatie van de proefopstelling werden nog enkele wijzigingen gedaan die intussen definitief zijn uitgevoerd. Zo werd de oversteek voor voetgangers overzichtelijker en veiliger gemaakt. Behalve de aanpassingen aan het kruispunt werd er in de Edelgesteentenstraat een fietssuggestiestrook aangelegd om het comfort van de fietsers te verbeteren en de straat optisch te versmallen. “Met de heraanleg van deze twee kruispunten winnen we aan verkeersveiligheid en aan extra verblijfsruimte in de buurt. We geven als het ware twee pleintjes terug aan de bewoners. Spelen, babbelen met de buren en ruimte voor groen. Ook de fietser brengen we in beeld. Het wordt terug een buurt op mensenmaat”, aldus districtsschepen Bruno De Saegher.