Pagina's

woensdag 3 augustus 2016

Groenenhoek moet haar naam terug alle eer aan doen

Begin 2017 moet de wijk Groenenhoek een make-over ondergaan. De plannen voor de heraanleg van de Groenenhoek zijn definitief goedgekeurd. "De mobiliteitsproblemen zullen worden aangepakt, de rioleringen vernieuwd en er worden ook meer bomen aangeplant", zegt Bruno De Saegher. Groenenhoek moet zo een groene oase worden.

De plannen om de Berchemse wijk Groenenhoek her aan te leggen liggen al verschillende jaren op tafel en werden nu eindelijk goedgekeurd. "Het was geen eenvoudig parcours omdat het om meerdere straten gaat en omdat er meerdere partners bij betrokken zijn", aldus De Saegher, districtsschepen voor mobiliteit, publiek domein en verkeersveiligheid (N-VA). Begin 2017 moeten de werken van start gaan. Ze zouden ongeveer twee jaar in beslag  nemen en kosten het district 1,5 miljoen euro.


De werken zijn echter broodnodig. "Op dit ogenblik is de Groenenhoek allesbehalve een groene zone in Berchem. Het is zelfs de minst groene zone uit het hele district", zegt De Saegher. "We willen deze buurt doen heropleven en aanpassen aan de moderne eisen." Om te beginnen zal het district de mobiliteitsproblemen aanpakken. "Deze wijk heeft heel veel last van sluipverkeer. Daarom zullen de Spoorwegstraat, de Groenenhoekstraat en de Woningenstraat eenrichtingsstraten worden waarvan de rijrichting tegen het sluipverkeer ingaat. Door deze aanpassing kan er meteen ook langs weerszijden van de straten geparkeerd worden, waardoor de parkeerbalans naar boven wordt getrokken." Verder wordt ook de Arbeiderstraat stevig onder handen genomen. Waar er nu nog geparkeerd wordt in de middenberm, moet er na de werken ook hier geparkeerd kunnen worden langs de zijkanten van de straat. "We willen af van de gevaarlijke verkeerssituaties waar veel fietsers onder te lijden hebben."
Daarnaast zullen alle rioleringen in de wijk worden vervangen door Riolink. "Dat was cruciaal en meteen ook de eigenlijke aanleiding van deze grootschalige werken. De riolering in de Groenenhoek is er namelijk zorgwekkend slecht aan toe. Omdat de straten toch moeten worden opengelegd, is dit het uitgelezen moment om ineens de hele wijk op te knappen."

Groenenhoek moet in de toekomst haar naam opnieuw alle eer aandoen. "Daar willen we echt op inzetten. Er worden daarom 59 extra bomen aangeplant in de verschillende straten." Ook het Florent Cootmansplein moet een plek worden waar groen primeert. "Het pleintje wordt een woonerf met beperkte toegang. Voor de kinderen zal hier een speelzone worden gecreƫerd met verschillende speeltuigen. Op dit ogenblik zijn we bezig met het ontwerp daarvan", zegt De Seagher. Op het plein zal ook een afwateringssysteem worden gebouwd waardoor bij hevige regenval het regenwater makkelijker naar riolering wordt geleid en daarnaast ook eenvoudiger de grond kan intrekken.
"Het district geeft deze wijk, die door de twee spoorwegen begrensd wordt, door de verdubbeling van het bomenbestand, een relevante verhoging van de parkeerplaatsen en de beperking van het sluipverkeer alle kansen om zich te ontwikkelen tot een groene poort en oase van rust. De leefbaarheid staat voor ons centraal. Dat echter zonder in te boeten aan moderne ontwikkelingen", concludeert De Saegher.

door